Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 335 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Reguły xiangqi dla ambitnych (4)

piątek, 11 lipca 2014 22:31

Jeśli chodzi o wieczne atakowanie bierek przeciwnika, jedyne figury, które mogą to robić w nieskończoność to Generał i Pion.

Zobaczmy:

WIECZNY ATAK ZE STRONY GENERAŁA - dozwolony

 

 

 

W tej pozycji Czerwony Generał może atakować Czarne Działo w nieskończoność.

1. K6=5, C5=6 2. K5=4, C6=5 3. K4=5, C5=6 4. K5=4, C6=5 i remis, jeśli żaden z graczy nie zmieni ruchu.

 

WIECZNY ATAK ZE STRONY PIONA - dozwolony

 

 

 

W tej pozycji Czerwone atakują Działo przeciwnika własnym Pionem.

1. P2=1, C9=8 2. P1=2, C8=9 3. P2=1, C9=8 4.P1=2, C8=9 itd. remis

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Reguły xiangqi dla ambitnych (2)

poniedziałek, 06 stycznia 2014 19:08

Drodzy Czytelnicy!

 

To nasz pierwszy post Roku 2014 i skorzystam z okazji, aby życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku, dużo radości  satysfakcji w pracy i w rodzinie.

 

Dzisiaj kontynuujemy nasz przegląd reguł xiangqi dla zaawansowanych.

 

W szachach chińskich do sytuacji remisowej można dojść także kiedy jeden z graczy wiecznie grozi drugiemu matem  lub kiedy obaj przeciwnicy wiecznie grożą sobie  nawzajem matem.

 

Wieczna groźba matowania

 

post6gen_14_1.jpg

 

 

W tej pozycji, mając centralizowanym Działo, które blokuje czarnego Słonia, Czerwone grają:

1. R2=3 grożąc matem 2. R3+3. Czarne ripostują ruchem 1.. E7+9. Czerwone zagrają więc 2. R3=2, grożąc jeszcze raz matem. Czarne, nie mając lepszego ruch, cofają Słonia jeszcze raz. 2…E9-7. I wracamy do pozycji wyjściowej.

 

 

 

Ale czy Czerwone nie mają lepszego ruchu? Np. 3. R2=4 z groźbą 4. R4+3 mat! Niestety Czarne mogą się wybronić i kontratakować ruchem tylnego pionka 3…BP=6! I jeśli 4. R4-4(x P) to 4… R1=5(x C) i Czarne wygrywają.

 

Czerwone nie mają więc wyjścia i muszą grozić przeciwnikowi matem

 

3. R2=3 E7+9 4.R3=2 E9-7 5. R2=3 E7+9 6. R3=2 E9-7 itd.

 

I tak mamy wieczną groźbę mata ze strony Czerwonych. Jeśli one nie chcą zmienić ruchu, to partia jest uważana za remisową. To samo dotyczy sytuacji, w której gracz daje na zmianę szacha i grozi matem – jest remis.

 

A teraz proponuję Czytelnikom następną pozycję – tu Czerwonym brakuje kilku bierek. Jak mogą one uratować swoją partię?

 

post6gen_14_2.jpg

 

Wzajemna wieczna groźba matowania

 

post6gen_14_3.jpg

 

W tej pozycji Czerwone zagrały

 

1. P5=4 

 Czarne ripostowały posunięciem

1……..  K4=5 .

Teraz Czerwone ruchem

2. K5=4 

Grożąc matem 3.P4+1

2……. P5=6

Czarne parują groźbę i same grożą matem 3…R1+1 4.E9-7 R1=3 mat.

3. P4=5 K5=6

4. K4=5

Czerwone grożą teraz matem ruchem 5. P5+1

4…….. P5=6

Ale Czarne też grożą matem. W tej sytuacji obaj przeciwnicy mogą kontynuować w nieskończoność.

5. P5=4 K6=5 6. K5=4 P5+6 7. P4=5 K5=6 8. K4=5 P6=5, itd.

 

Jeśli żaden z dwóch graczy nie chce zmienić ruchu, partię uznaje się za remisową.

 

 

 


Podziel się
oceń
1
1
Tagi: reguły

komentarze (23) | dodaj komentarz

Reguły xiangqi dla ambitnych (1)

piątek, 20 grudnia 2013 21:18

Drodzy Czytelnicy!

 

Reguły ruchu bierek w xiangqi nie jest sprawą skomplikowaną (chyba, że chodzi o rozpoznawanie znaków chińskich na nich) i często początkujący mają wiedzieć, że reguły podstawowe gry to:

 

1. Niemożliwość przeciwstawiania się Generałów bez żadnej bierki pomiędzy nimi.

2. Niedopuszczalność wiecznego szachowania – za trzecim razem gracz, który szachuje, musi zmienić swój ruch albo przegrywa partię.

 

Dzisiaj chciałby poruszać ten ostatni temat – wieczny szach, właśnie.

 

diag1post20dic.bmp

 

Ruch Czerwonych.

 

W tej pozycji Czerwonym grozi mat. Muszą szachować Generała przeciwnika…

 

1. R2+1 K6+1

Czarny Generał musi iść naprzód

2. R2-1 K6-1

Czarny Generał musi ustąpić, inaczej jest mat Pionem 2.P2=3.

 

Wróciliśmy do pozycji początkowej. W ten sposób można szachować w nieskończoność. W związku z tym -

 w Xiangi wieczny szachy jest niedozwolony.

Przy trzecim powtórzeniu pozycji, gracz szachujący musi absolutnie zmienić ruch nawet jeśli to pociągnie ze sobą przegraną.

 

Jeśli natomiast jest wieczny szach WZAJEMNY, sytuacja wygląda inaczej i można tak postępować.

 

 

diag2post20dic.bmp

 

 

W tej pozycji Czerwone grają

1. R4+5 szach!

 

Czarne ripostują

1…C6=5 szach.

Parują szach i szachują.

 

2. R5=4 szach  C5=6 szach

3. R4=5 szach  C6=5 szach

 

I mamy sytuację wzajemnego wiecznego szacha. Remis.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (22) | dodaj komentarz

piątek, 26 maja 2017

Licznik odwiedzin:  10 819  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

Blog w języku polskim o technice, historii i wydarzenia w świecie szachów chińskich XIANGQI

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 10819

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl